Menu

Block2 : Beyond Harari

Talk: To Be Announced

14:15-15:00 h

Reading: Creating Freedom
15:05-15:50 h
Raoul Martinez (confirmed)
Great Discussions:
(pending) Westerkerk, Vrijdag 6 april 2018
15:50-16:20 h
Raoul Martinez
Gemodereerd door Boudewijn Richel & Nadia Moussaid
Q&A met het publiek
16:20-16:35 h
Raoul Martinez

Raoul MartinezJan Zielonka: ‘Europa is niet langer veilig’

Dat zegt de Poolse politicoloog Jan Zielonka. En hij heeft het niet eens over de aanslag in Berlijn. ‘Verwacht zware turbulentie vanaf 2017. De pijlers van de Europese veiligheid zijn onherstelbaar beschadigd. Elk klein incident kan ons nu in een diepe chaos storten.’ Op de valreep van 2016 brengt MO* nog een stevige portie realiteitszin. Of is het doemdenken?

Hoe zal de EU het zonder twijfel turbulente jaar 2017 overleven als er pas aan het einde van het jaar weer een stabiel leiderschap komt?

Zielonka: Dat is de vraag. Gedurende het hele jaar gaan EU-lidstaten, waaronder de twee grootste economieën Frankrijk en Duitsland, van de ene verkiezing naar de andere. En ze gaan over het voortbestaan van de EU zelf. De westerse liberale democratie gaat door een existentiële crisis, terwijl autoritaire landen als China en Rusland steeds meer wegen op het mondiale beleid. En de VS zal onder Donald Trump niet de plaats van Europa innemen op het internationale toneel. Het is tijd voor introspectie: waarom kende dit succesvolle en rijke continent zo lang vrede, waarom was iedereen jaloers op het liberale project en waarom lijkt juist nu alles in te storten?

Heeft het iets te maken met de reeks terreuraanslagen die Europa zwaar heeft ontwricht?

Zielonka: Europa werd eerder al getroffen door golven van aanslagen. Het probleem vandaag is dat ons continent de veerkracht mist om eraan het hoofd te bieden. We verraden onze waarden niet, we zijn gewoon niet meer in staat ze uit te voeren. Verschillende mensen ervaren op verschillende plaatsen verschillende vormen van onzekerheid en onveiligheid. Sommige burgers vrezen voor hun baan, hun ziekteverzekering en hun pensioenen en dat van hun kinderen. Voor sommigen is een bezoek aan een restaurant of een strandvakantie al een riskante onderneming. Het zijn de omvang en de intensiteit van dit onveiligheidsgevoel die zonder voorgaande zijn de laatste twee generaties. Daaruit zullen steeds meer samenzweringstheorieën, irrationeel gedrag en agressie voortkomen. Dit is een perfecte basis om de publieke hysterie te sturen, zondebokken aan te duiden en de capaciteiten van de heersende elite aan te vallen.

Read full interview.