Menu
    

Block6 : Stone & Water

Talk: Black Holes
(pending) Westerkerk, Zaterdag april 7, 2018
12:00-12:45 h
Prof. dr. Eric Verlinde (pending)
Great Discussion
Westerkerk, Zaterdag april 7, 2018
12:45-13:30 h
Carlo Rovelli (confirmed) & Prof. dr. Eric Verlinde (pending)
Q&A met de publiek
13:30-13:45 h
Carlo Rovelli (confirmed) & Eric Verlinde (pending) Gemodereerd door Boudewijn Richel

> klik hier voor verdieping met interviews en video <

Professor Louise Vet

Wat meer zelfbewustzijn onder collega’s kan geen kwaad vindt ze, dat heeft ze haar vakgenoten ook voorgehouden bij het jaarlijkse congres van de Britse vereniging. “Naar mijn idee hebben we het belangrijkste beroep van de wereld.” Ze lacht. Dit klinkt wat minder bescheiden. “Ja, dat is gewoon zo. We wonen met z’n allen op dit bolletje. We planten ons voort, maken rotzooi en gaan een eindje verderop zitten. Dat kan dus niet meer. Hoe moet je het dan wel doen? Dan denken mensen: circulaire economie. Dat is dus een ecologisch concept. Duurzame energie: ook een ecologisch concept. Dat roep ik dan. En dan krijg ik terug: hé, jullie bestuderen toch gewoon vogeltjes? Zo worden we nog gezien: mannen met baarden die vogels onderzoeken. Nou ik ben geen man, ik heb geen baard en bestudeer geen vogels, maar ik heb wel een idee hoe de economie er uit zou moeten zien.”
tolerantie, het klimaat, arbeid, democratie en mensenrechten.Philip Blom | Wat op het spel staat

Wat als een historica over vijftig jaar terugkijkt naar het begin van de 21ste eeuw? Zij zal versteld staan dat wij – verblind door onze dagelijkse beslommeringen en ons kortetermijnperspectief? – de twee grootste bedreigingen die homo sapiens te wachten stonden niet zagen: een wereldomvattende klimaatcrisis met alle gevolgen van dien, en de digitalisering van arbeid die leidde tot massawerkloosheid en een algeheel verlies van zin en betekenisgeving.
In Wat op het spel staat analyseert Philipp Blom het historische scharnierpunt waarop wij ons bevinden aan de hand van verhelderende parallellen met andere historische aardverschuivingen, zoals het einde van het Romeinse Rijk, de Verlichting en de Duitse Weimarrepubliek. Het resultaat is een vlammend betoog vol sterke beelden en scherp verwoorde inzichten, dat iedereen zou moeten lezen die zich zorgen maakt over de toekomst van wat wij voor waardevol houden: vrijheid, tolerantie, het klimaat, arbeid, democratie en mensenrechten.

Wat op het spel staat